
Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?
Lavabolar sürekli olarak kullanılan ve nemli kalan alanlardır. Bu alanlarda zamanla biriken atıkların etkisiyle kötü koku oluşur. Kötü koku sorunu için farklı çözümler üretebilirsiniz. Lavabo kokusunu gidermek için neler yapabileceğinizi yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Lavabo Kokusu Neden Olur?
Lavabo modelleri yenilenmiş tasarımlara ve modern boru sistemlerine sahiptir. Ancak zamanla koku oluşması yine de yaşanabilecek bir durumdur.
Yemek yaparken, bulaşık yıkarken ya da kişisel bakımınızı yaparken birtakım atıklar lavabolardan giderlere ulaşır. Hatta bu durum giderlerin tıkanmasına da yol açar. Saç, yemek artıkları gibi atıklar giderlerde bekledikçe küflenmeye de sebebiyet verir. İşte kötü koku da bu şekilde ortaya çıkar.
Modern lavabo çeşitleri atıkların rahatça ilerlemesini sağlayacak şekilde tasarlanır. Ancak atıkların çok fazla olması zamanla tıkanıklık yaratabilir. Özellikle p-trap ve sifon adı verilen lavabo parçalarının işlevini yerine getirememesi durumunda keskin kokular meydana gelir. Öte yandan borulardaki su kaçakları da koku oluşumunun sebebi olabilir.
Yapılacak doğru müdahaleler neticesinde lavabo kokusunun önüne geçebilirsiniz.
Lavabo Kokusu Nasıl Önlenir?
Lavabo çeşitleri mutfak, banyo ve tuvalette kullanılmaktadır. Ancak en fazla koku oluşumu genellikle banyo ve mutfak kısmında kullanılanlarda olur.
Banyolarda saç, tel toka gibi atıklar birikirken mutfaklarda da yemek atıklarına bağlı kokular ortaya çıkması muhtemeldir. Lavabo modelleri arasından özenerek seçtiğiniz modeli her zaman temiz tutarak kokuyu engelleyebilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
- Lavabolarınızı sıcak su ve deterjanla haftada bir kez yıkamak iyi bir çözümdür. Ancak bazı lavabo çeşitleri özel bir deterjan kullanımını gerektirebilir. Bu nedenle üretici firmadan konuyla ilgili bilgi alarak doğru deterjanı tercih etmeniz önemlidir.
- En sık kullanılan lavabo temizleme yöntemlerinden biri beyaz sirke ve karbonat karışımıdır.
İlk olarak yaklaşık 1 bardak sirkeyi lavaboya dökün. Ardından yarım bardak karbonatı da gider deliğinden dökmeniz gerekir. Köpürme olduktan sonra sıcak suyla durulama yapın. Böylece borularda biriken yağ tamamen çözülecektir.
- Uzun süre kullanmayacağınız lavabolara belli aralıklarla su dökmelisiniz. Bu sayede atıklar kurumaz ve koku oluşumuna yol açmaz.

Lavabodan Gelen Kötü Kokuların Kaynağı Nasıl Tespit Edilir?
Lavabo modellerini kullanırken bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Hem koku oluşumunu hem farklı problemleri engellemek için üreticilerin belirlediği kullanım talimatlarına uymalısınız. Ancak ne kadar dikkat ederseniz edin bazen koku oluşumunu engellemekte zorlanırsınız.
Koku sorunu olması hâlinde ilk olarak sorunun kaynağını tespit ederek işe başlayın. Sorunun kaynağını belirlemek için yapabilecekleriniz şöyledir:
- P-Trap ve U-Bend yani sifon kontrolü yapın. Çünkü sifondaki suyun buharlaşması kokuya yol açar. Belli aralıklarla suyu açtığınız takdirde koku probleminden kurtulabilirsiniz.
- Boruların birleşim yerlerini elinizle kontrol ettiğiniz takdirde sızıntı olup olmadığı anlaşılır. Sızıntı problemini giderdiğiniz zaman koku da kaybolacaktır.
- Profesyonel destek almak kokunun kaynağını bulmanızı sağlar. Tesisatçılar kullandıkları makinelerle kokunun kaynağını tespit eder.
- Havalandırma borusunun tıkalı olup olmadığını da profesyonel bir tesisatçıya kontrol ettirebilirsiniz.
- Ana gider hattının kontrol edilmesi ve temizlenmesi, kokunun kaynağının anlaşılması için gereklidir.
- Lavabonun çevresinde küf kontrolü yapın. Böylede küf kaynaklı kokuları tespit edersiniz.
Mutfak Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?
Mutfak lavaboları yemek atıklarından kaynaklı olarak kötü koku oluşturur. Alacağınız bir takım tedbirlerle kötü kokuyla baş etmeniz kolaylaşır. Meyve ve sebzeleri yıkarken süzgeç kullanırsanız sap, çekirdek ve yaprak gibi kısımlar lavaboya dökülmez. Ayrıca artan ve bozulan yemekleri de lavaboya dökmek yerine çöpe atın.
Eğer koku oluşumu meydana geldiyse tedbir almaktan ziyade çözüm üretmeniz gerekir. Hızlı bir şekilde koku sorununa çözüm bulmak için yapabilecekleriniz şöyledir:
- Mutfak lavabo çeşitlerini dikkatli kullanmak tıkanmaların önüne geçmenize yardımcı olur. Örneğin lavaboda ilave bir süzgeç kullanarak tıkanma riskini azaltmanız mümkündür.
- Yemeklerden dökülen atıkları hemen toplamak ve yağları lavaboya dökmemek yapabilecekleriniz arasındadır.
- Kötü kokuların yerini ferah bir kokunun alması için limon kabuğu ve tuz ikilisinden yararlanın.
- Düzenli olarak profesyonel gider temizliği yaptırın ve atıkları koku oluşturmadan ortadan kaldırın.
- Kahve tozu da mutfak ve banyo lavabosundan gelen kötü kokuya karşı etkili bir yöntemdir. Kahve telvesini ya da tozunu lavaboya döktükten sonra üzerine sıcak su dökün. Bu sayede kahve, kötü kokuları emer. Kahve tozu atıkların temizlenmesine de yardımcı olur.
Banyo Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?
Banyo lavabo çeşitleri genellikle saç, tüy, sabun atıklarından kaynaklı olarak tıkanır. Karbonat ve sirke karışımıyla banyo lavaboları temizlenebilir.
Ayrıca belli aralıklarla lavanta yağı gibi esansları lavabonuza damlatın. Böylece hoş bir koku meydana gelir. Kullanabileceğiniz esanslardan bir diğeri de limon yağıdır. Limon yağı organik atıkları parçalaması yönüyle avantajlıdır.
Uzun süreli bakteri ve küf oluşumunun önlenmesi için de limon yağını tercih edebilirsiniz. Limon yağı yerine portakal yağı da iyi bir alternatiftir.
Kimyasal lavabo açıcı ürünleri de gerekli durumlarda kullanmanız mümkündür. Özellikle yoğun kireç ve inşaat atıkları söz konusuyla güçlü bir açıcıya ihtiyacınız vardır. Fakat bu tür ürünler insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.
Kimyasal lavabo açıcılar toz ya da sıvı formundadır. Solunması, teması ya da yutulması hâlinde ciddi sağlık problemlerine yol açar. Bu nedenle kimyasal lavabo açıcıları kullanma talimatlarını okuduktan sonra kullanmalı ve gerekli tedbirleri almalısınız. Lavabo açıcılar tıkanıklıkların açılmasını sağlayarak tıkanıklığa bağlı meydana gelen kokuyu da ortadan kaldırır.